Blog Listem

25 Eylül 2013 Çarşamba

VE DAĞLAR YANKILANDI



Uçurtma Avcısı ve Bin Muhteşem Güneş'ten sonra okurlarının gözünde bağımlılık yaratan bir yazar oldu Khaled Hosseini. Doğal olarak yeni romanlar bekledik kendisinden.

Yazıp yazmadığını ya da romanların Türkçe'ye çevrilip çevrilmediğini bilmiyorum ama uzunca bir aradan sonra yeni romanı Ve Dağlar Yankılandı ile okurla buluştu. Aslını ararsanız satış kaygısına kapılıp da, bir romanı çok sattı diye altı ayda bir kitap yayınlayan yazarları da sevmiyorum ben. Bu bakımdan, eğer ortaya güzel bir şeyler çıkartmak adına yazmamışsa yazara da ayrıca saygı duyarım.

Konu yine yazarın en iyi tanıdığı topraklarda geçiyor. Bize  fazla uzak olmayan bir coğrafyadan sesleniyor roman.

Romanı okurken hem bugüne hem de geçmişe yolculuk yapıyor okur.

Benim fikrim; güzel bir roman olmuş  Ve Dağlar Yankılandı, okunmaya değer. Naçizane eleştiri yapmam gerekirse; geçmiş ve gelecek bağları karışık biraz. Bağlantıyı kurabilmek için dikkatli bir okur olmak lazım. Sık tekrarlar var. Konu  kadın ama kadınların başına gelenler hangi coğrafyada olursa olsun her kadının başına gelecek türden.

Kitap okuru  ancak ilk 50 sayfadan sonra içine alıyor. Dördüncü bölümde Nebi'nin Bay Markos'a yazdığı uzun mektup sayesinde, ilk sayfalarda okunan  bütün kahramanları tek tek merak etmeye başlıyoruz. Bu da romanın akmasına neden oluyor.

Yazarın kullandığı teknik güzel, çeviri için de olumsuz hiç bir şey söyleyemem, gayet başarılı ancak; roman için şahaneydi, yılın kitabıydı
 falan diyemiyorum çünkü bende biraz Kemalettin Tuğcu  kitaplarının etkisini uyandırdı. Tabii bu kişisel bir durum da olabilir, belki ben şimdilerde neşeli kitaplar okumak istiyor olabilirim ...



12 yorum:

  1. çok fena şekilde meraktayım bu kitap için:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani eh diyeyim ben çok beğenmedim sanki ama okursan fikrini bilmek isterim, sevgiler :)

      Sil
  2. O kadar muhteşem 2 romanı var ki sonrası için beklenti çok fazla oluyor. Böyle olunca da roman güzel de olsa tatmin etmiyor. Bu her iyi yazar için geçerli. Bu kitabı okumadım daha ama mutlaka okuyacağım. Paylaşım için teşekkür.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de aynı şeyleri düşündüm kitabı okurken, ama diğer okurların da fikri önemli tabii. Yorumlarınızı okumak isterim, saygılar ...

      Sil
  3. Hosseini, iki kitabıyla hepimizin içinde ince br sızı bıraktı...Günü gelince bu kitabını da okuyacağım inşallah.
    Yalnız yazarın her iki kitapta da yaptığı 'muhteşem, kurtarıcı Amerika' vurgusu beni çok rahatsız etmişti, olayların içinde yapmacıklığı ile sırıtmıştı. Bu kitapta aynı detayın olmamasını umuyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu romanda kahramanların hepsi havada kalmış, bir konudan bir konuya atlamış güzel bir konuyu mahvetmiş yazar gibi geldi bana :)

      Sil
  4. okuyorum , yarıladım , Nebi'nin mektubunu da okudum ve sana katılıyorum şimdi daha anlaşılır oldu benim için, daha net :)
    Kitabın haberini senden aldım , ilk yorumu da ;) keyifli okumalar canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. goncam çok merak ediyorum bitti mi? fikrin nedir ? Yoksa ben mi çok acımasız oldum bu romana karşı ? :)

      Sil
  5. en kısa zamanda okuyacağım bu kitabı, ilk iki kitabını hala hatırlıdıkça içimde birşeyler burkulur bakalım bu nasıl oalcak

    YanıtlaSil
  6. Ben de yazarın iki kitabını da okudum ama bu kitabı okumak için acele etmiyorum. Birinden otlanmayı düşünüyorum aslında :)

    YanıtlaSil