Blog Listem

11 Şubat 2014 Salı

DÜNYA AĞRISI


Tuhaf bir huyum var benim.
Sevdiğim yazarları en son kitaplarıyla tanıyıp benimsiyorum.
Bu neden böyle bilmiyorum ama bir yazar gönlümün kitaplığında yer edindiyse; bu ilk değil sonraki kitaplarıyla oluyor.

Ayfer Tunç'un kitaplarının gönlümün kitaplığında yer edinmesi de " Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Tarihi " ile başlar. Bu kitap önce adıyla dikkatimi çekmiştir sonra da içinde barındırdığı beş yüze yakın karakteriyle gönlümün kitaplığında baş köşeye oturmuştur. " Bir yazar beş yüze yakın bir karakterle bir romanda nasıl başa çıkar? "  düşüncesiyle hayretle okuduğum bir roman olmuştur.

Ardından "Kapak Kızı" gelir ve hemen sonra ",  " Yeşil Peri Gecesi  ".

Ayfer Tunç'u Ayfer Tunç yapan  " Bir Maniniz Yoksa Annemler Size Gelecek " adlı roman nice sonra girmiştir kitaplığıma. Gecikmiş olarak;  büyük bir özlemle okuduğum kitaplarından biridir Ayfer Tunç'un.

***

" Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Tarihi  " ve " Yeşil Peri Gecesi " bittikten sonra yazara mail atmış ve naçizane kutlamış, sırada yeni bir romanı olup olmadığını sormuştum. Henüz roman çalışması olmadığını söylemişti ve ne yalan söyleyim üzülmüştüm. Üzerinden iki yıl geçti;  Dünya Ağrısı yayınlandı.

Dünya Ağrısı kitap raflarında yerini alır almaz benim de kitaplığıma girdi. Ayfer Tunç'un yazdıklarını kana kana su içer gibi okudum. Mürşit ve Madenci'nin birbirinden farklı ama birbirine yakın hayatları, yaşamak istedikleri hayatları teğet geçmeleri okurken sarstı beni.

Dünya Ağrısı, içinde kendimizden de bir şeyler bulabileceğimiz fakat okurken insanı yoran uzun soluklu bir roman. Kendi içinde barındırdığı bir çelişki var. Evet; okurken yoruluyorsunuz ama kitap bittikten sonra da iyi ki okudum diyorsunuz.

Ne diyeyim Ayfer Tunç'un kalemine, emeğine sağlık.
Türk Edebiyatı'na adını yazdıran bir yazarla aynı dönemde yaşıyor olmak onurdur bence ...

11 yorum:

  1. Ben de sipariş ettim merakla bekliyorum. Ayfer Tunç'un farklı bir üslubu var gerçekten. Dünya Ağrısı yormasaymış iyiymiş ama bir an önce elime ulaşsa da okuyabilsem. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayfer Tunç ne yazarsa okurum, yorulduğuma değdi, size de keyiflli okumalar.

      Sil
  2. Emin olun okuduktan sonra iyi ki okudum diyeceksiniz ...
    Keyifli okumalar şimdiden :)

    YanıtlaSil
  3. Eh! el mahkum, okuyacağız başka çare yok. Özlemcim beğenmişse
    mesele kalmamıştır :)

    YanıtlaSil
  4. Yazınızda ismi geçen tüm romanlarını okumuş bir olarak Ayfer Tunç'u son dönem en başarılı edebiyatçılarımızdan birisi sayıyorum. En kısa zamanda alıp okumak ve yorumlamayı istiyorum. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mehmet Bey, keyifli okumalar dilerim. Ayfer Tunç bambaşka bir yazar. Görüşlerinizi, kitap hakkındaki fikrinizi paylaşırsanız sevinirim ...

      Sil
  5. Mutlaka okunacaklarım arasında:) Ben Ayfer Tunç'u Suzan defter ile tanıdım ve sevdim:)

    YanıtlaSil
  6. ben de hasretle okuma anımı bekliyorum , okunacak kitaplarım arasında gözlerim ısrarla bu kitabı buluyor ama ben bekletiyorum...

    YanıtlaSil