Blog Listem

26 Aralık 2014 Cuma

RENKSİZ TSUKURU TAZAKİ'NİN HAC YILLARI ve MURAKAMİ HAKKINDA

Bu  günlerde böyleyim.
Elimde yeşil çayım, ya da duruma göre kış çayım ve elimde kitabım. Kimi zaman dışarıda yağmur ve çoğu zaman da bulutlu hava eşlik ediyor bana.

Murakami tüm dünyada çok sevilen bir yazar. Benim kitapları ile  tanışmam İmkansızın Şarkısı ile başladı. İtiraf edeyim kitabı çok beğenmedim. Oysa bir dönem kitabıydı yarım bırakmadım, okudum bitirdim ve İmkansızın Şarkısı sayesinde başka bir yazar ve romanla tanıştım. Muhteşem Gatsby. Ardından Sahilde Kafka ve Sınırın Güneyinde Güneşin Batısında romanları geldi. Bu iki roman bana Murakami'yi sevdiren romanlar oldu. 
1Q84 Kalınlığından okumaya korktuğum romanlarından biri oldu . Rahmetli babam romanı elimde görünce dehşete düştüğünü hatırlıyorum .

Derken bir gün, Murakami kitaplarını okurken sadece roman okumadığımı fark ettim. 
Yazar ciddi bir klasik müzik tutkunu ve bunu her romanında görmek mümkün. Yazarın klasik müzik paylaşımlarından da beslenmeye başladığımı fark ettim. Yeni romanı RENKSİZ TSUKURU TAZAKİ'NİN HAC YILLARI da bu yönden çok doyurucu bir roman oldu benim için.

Roman bir grup arkadaşın hikayesini anlatıyor. Tesadüf budur ki arkadaşlardan dört tanesinin soyadı Japonca da ak, kara, kırmızı gibi renkleri taşıyor.  Roman kahramanın soyadında ise renk yok. O da kendinin renksiz biri olduğunu kabul etmiş görünüyor. Gerçekten de sade bir hayatı var. Bir gün nedensiz bir şekilde arkadaş grubu tarafından dışlanıyor. 
Beş arkadaşın dördü hiç bir şekilde kendisiyle görüşmüyorlar, bu haklı olarak kahramanımızda ciddi bir travma yaratıyor. Yıllar sonra arkadaşlarını tek tek bulup geçmişle hesaplaşmaya karar veriyor; -bütün romanı anlattın demeyin sakın - çünkü   roman bundan sonra başlıyor.

RENKSİZ TSUKURU TAZAKİ'NİN HAC YILLARI Benim için keyifli bir roman oldu. 
Murakami sevenler zaten çoktan okuyup bitirmişlerdir bile :)

14 yorum:

  1. Bende bir Murakami sever olarak bu kitabını çok beğendim. Ve bende bir klasik müzik sever olarak Murakaminin kitaplarını okurken farkli boyutlarda yaşadım bu zevki. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. Ben de Murakami okurken hep bir 'playlist' oluşturuyorum kendime. Bahsettiğiniz kitabı ilgimi çekti şimdi, okumalı. Sevgiler, iyi yıllar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Terazi keyifli okumalar. Sana da mutlu yıllar sevgiler:)

      Sil
  3. Zemberek Kuşunun Güncesi'ni de okuyun en güzeli odur... eğer okumadıysanız tabii :) iyi yıllar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Listeme ekledim Zemberek Kusunun Güncesi ni. O kadar çok övgü duydum ki bu roman hakkında, okumam gerektigini düşünüyorum :) Teşekkürler öneri için. Sevgiler :)

      Sil
  4. murakami ile barışamadım henüz ama bu kitabı aklımda, sevemedim diyorum ama vaz da geçemiyorum ne hikmetse...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle oluyor. Ben artık secvi,yorum. İlk fırsatta Zemberek Kuşu'nun Güncesi'ni okuyacağım :)

      Sil
  5. Ben de sizin aksinize İmkansızın Şarkısı ile Murakami'yle tanıştım ve sevdim , Sahilde Kafka ise sonlarına doğru fenalık geçirttiği için bir sonraki kitabı için kısa bir ara vermiştim. Renksiz TsukuruTazaki'nin Hac Yılları bir sonraki tercihim olacak sanırım, umarım ben de o sıkıntıyı atarım zihnimden :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaaa belki benim ilk tanışma kitabımdı İmkanasısın Şarkısı. şimdi okusam, severmişim gibi geliyor :)

      Sil
  6. Ben Sahilde Kafka' yı çok sevmiştim. Son kitabıyla dün de kitapçı rafında uzun uzun bakıştık ve almaya cesaret edemedim.En azından şimdilik.Dediğiniz gibi Murakami okumak çok farklı, hazır olmam lazım diye düşünüyorum sanırım kitapla ilgili yazdıklarınız bu süreci hızlandıracak, sevgilerle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence en kolay okunan Murakami romanı bu aklında olsun :)

      Sil
  7. yeni başlayacağım ben, çok merak ediyorum, önce annem okudu çok beğendi sıra bana geldi:)

    YanıtlaSil