Blog Listem

22 Ocak 2015 Perşembe

KAFAMDA BİR TUHAFLIK



Geçen gün gazete ve eski kitap alışverişi yaptığım sahafın önünde kitaplara bakıyordum.

Orhan Pamuk'un Kara Kitap, Cevdet Bey ve Oğulları, son romanı Kafamda Bir Tuhaflık ile birlikte sahafın vitrininde durmaktaydı.

Yaşlı bir turist çift  de benimle birlikte kitaplara bakıyordu.

Bana Orhan Pamuk kitaplarını işaret ederek, kitapların İngilizcesinin olup olmadığını sordular. Ben de sahafta  bulamayacaklarını fakat AVM lerdeki kitap evlerinde bulabileceklerini dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım. Onlara neden Orhan Pamuk kitaplarını aradıklarını sordum. İyi yazar dediler bana, hem de Nobel Ödülü almış, son romanını çok merak ettik çünkü İstanbul'u anlatıyor dediler.

Bence Orhan Pamuk yaşayan; kitapları en çok tartışılan yazarlardan biri. Hele son romanı için okurları ikiye bölünmüş durumda. Bazıları romanı beğenirken bazıları yerden yere vuruyor.

Benim fikrime gelince, Kafamda Bir Tuhaflık'ı içinde İstanbul olduğu için sevdim.
 İçinden İstanbul geçen her kitabı sevdiğim gibi.

 Bu roman için yazarın en kolay okunan kitabı söylemlerini de çok duydum. Evet hak verdim; roman kolay okunuyor ama kolay okunsa da içinde okuru bıktıran gereksiz tekrarlar var. Boza ve yoğurt satıcısı Mevlut'un ve çevresinin hayatlarını okurken bu tekrar  beni azıcık yordu !!!

Romanın konusunu anlatmak istemiyorum; zaten yeterince yazıldı çizildi. Roman hakkında söyleyeceğim yegane konu; bana " Çocukluğumun İstanbulunu " anlatmasıdır.  Haaa bir de kış aylarında severek içtiğim bozanın içinde alkol olduğunu öğrenmiş olmamdır. Çok mu  çok cahilim bilemedim ama öyleymiş işte ...

Biz kendi aramızda kitap hakkında  tartışaduralım; beğenelim ya da yerden yere vuralım;  Kafamda bir Tuhaflık uzunca bir süre çok satanlar listesinde üst sıralarda yer almaya devam edecek gibi görünüyor ...



14 yorum:

  1. Daha önce hiç Orhan Pamuk okumadım.Epey merak ediyorum kitaplarını.En büyük sebeplerinden birisi de dediğiniz gibi bir çok insanın eleştirmesi,fikir ayrılıklarının bol olması :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Zaman Sözleri Orhan Pamuk için sadece şunu söyleyebilirim: Benim yazarım değil kendisi. Beğendiğim bir iki kitabı var hepsi o. Gördüğüm kadarıyla bana pek hitap etmiyor :)

      Sil
  2. Şimdilik okumayı düşünmediğim ve Türk toplumuna hiçbir katkı sağlamamış bir yazar Orhan Pamuk. Birilerinin emriyle verilen ödül dışında edebiyat tarihimizde hiç yeri yok, olmayacakta.
    -Herkesin düşüncesine saygılıyım-

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okurları ikiye bölen bir yazar olması dışında benimi için de fazla bir şey ifade etmiyor açıkçası Orhan Pamuk.

      Sil
  3. Orhan Pamuk enteresan biri , senin de dediğin gibi yaşayan ve en çok tartışılan yazanlardan biri , kitabı okumak isterim lakin para verip alır mıyım ??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayrıntı ve gereksiz tekrardan sıkıldım ben. İstanbul ve kentsel dönüşüm konuları çok ağırlıklı bunların dışında çabuk okunuyor.Tabii yine de sen bilirsin canım :)

      Sil
  4. Yeni Hayat romanından sonra Pamuk okumayı bırakmıştım... daha sonra da bir çok kez isabet olmuş diye düşündüm...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz Murakami okuyalım. Zemberek Kuşu'nun Güncesi aklımın bir kenarında yazılı :)
      Sevgiler Gül Hanım :)

      Sil
  5. Bazı yazarlar, bazı kitaplar baştan adı geçince kazanıyor ya da kaybediyor. Ya seviyor, benimsiyorsunuz ya da kaçıyor, uzaklaşıyorsunuz.
    Orhan Pamuk ödül aldığında üzülenlerden olduk. O ödül Yaşar Kemal'in hakkıydı. Gene de ön yargılı olmamak adına seçerek iki kitabını okudum. Cevdet Bey ve Oğulları, İstanbul. Sanırım en rahat okunan iki kitabı. Başlayıp tamamlayamadığım kitapları oldu. Rahat okunmadığını düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüm kitaplarında tekrar çok sevgili öğretmenim. 200 sayfalık kitap oluyor 500 sayfa. Bütün romanlarında var bu ...

      Sil
  6. Çoğu kez almayı düşündüm ama Orhan Pamuk okumaya korkuyorum biraz... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buse'cim bir gün sırası gelir senin için de Orhan Pamuk okumanın, sırası geldiğinde sana fark etiririr zaten kitap.
      Sevgiler ...

      Sil
  7. merhaba :)
    ben de geçen kitap siparişimde aldım bu kitabı henüz başlamadım,
    İstanbul'un geçtiği romanları ben de seviyorum :)
    sevgiler

    YanıtlaSil