Blog Listem

1 Aralık 2011 Perşembe

GİZLİ ANLARIN YOLCUSU

Ayşe Kulin okumaktan her zaman keyif aldığım yazarlardan biridir.

Her yeni romanını merakla bekler ve alır okurum.
Bu onu tanımama neden olan Adı Aylin'den beri böyledir.

Hal böyleyken Gizli Anların Yolcusu'nu da hemen edindim tabii.

 Kitap tanıtımlarını çok da sevmez oldum bu aralar.

Her gazete veya dergiye röportaj vermek, her yerde kitabı anlatmak biraz okura haksızlık oluyor bence.

 Kitabı okurken, konusu hakkında hiç bir şey bilmemeliyim, okudukça içine girmeliyim.

Öyle bir hale dönüştü ki bu tanıtım halleri, kitabı edinene kadar, konunun yarısı hakkında bilgi sahibi oluyoruz. Bu tıpkı, izlemekte olduğum filmin sonunun anlatılması
gibi bir duygu ki; bundan hoşlanmıyorum.

Fazla tanıtım, kitabı itici kılabiliyor.

Gizli Anların Yolcusu'nda tam da bu duyguyu yaşadım.
Konuyu, röportajlardan, tanıtımlardan bildiğim için fazla merak uyandırmadı; keşke bilmeseydim, keşke okurken şaşırsaydım.

Peki kitap güzel mi? Güzel... Ayşe Kulin'in kaleminden çıkmış çünkü. Konuyu bilseniz de, acaba ne olacak duygusuyla okuyorsunuz.

Her zaman yaptığımı yapıp, kitabın konusunu bir de burada anlatmayacağım.
Ayşe Kulin sevenler zaten çoktan okumuştur bile.

Bu yazıyı yazma nedenim; popülerlik uğruna tanıtımında aşırıya kaçılan kitapların okurda ters tepkiye uğrayabileceğidir.

Çünkü iyi kitap zaten okuruyla buluşmayı bilir !!!

32 yorum:

  1. Ben daha yorum yapamadım Gizli Anların Yolcusu üzerine. Sanırım Ayfer Tunç'tan sonra bana biraz hafif geldi. Ama şunu da söylemeden geçemeyeceğim, benim çok eşcinsel arkadaşım oldu, yakınımda. O kitaptaki duyguyu ben yaşayamadım, samimi bulamadım nedense. Yine de haksızlık etmeyeyim, güzeldi, daha güzel olabilirdi de. (Tanrım kitap yazmayı beceremeyen kıskanç bir kadın gibi konuştum, emeğine sağlık...)

    YanıtlaSil
  2. Bu popülerlik konusuna ben de çok takılıyorum.Çok da sinir oluyorum kim bilir nice çok daha güzel kitaplar varken hep belli başlı kitaplar dayatılıyor gibi geliyor bana.Arkası olan çok satıyor gibi.Bir de herkes aynı zamanlarda aynı şeyi okuyunca bir süre sonra o herkes birbirine benzer diye korkuyorum.Kesinlikle de son sözüne katılıyorum:"İyi kitap zaten okuruyla buluşur." Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel bir tespit yapmışsınız. İskender'de bu durumu yaşadım ben ve bu yüzden sıkı bir Elif Şafak okuyucusu olmama rağmen son kitabını okuyamadım. Özellikle belirli bir okuyucu kitlesine sahip Ayşe Kulin, Elif Şafak gibi yazarların yeni kitaplarının çok fazla reklamla piyasaya sunulması doğru değil. Onun yerine az bilinen kalemleri öne sürmek hem okuyucular için hem de yayınevleri için daha iyi olur diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  4. Dersaadet : Ben de samimi bulmadım, ayrıca gerkesiz buldum; senin de yorumuna sağlık :))

    YanıtlaSil
  5. Yeraz : Çok hakısn ben de aynı duygular içindeyim. Ben tanınmış bir yazar olsam bir kitabımı da hiç tanıtımsız yayınlardım; bakalım okur beni bulacak mı diye? Galiba yeni dünyanın edebiyat düzeni böyle artık; ben yine de karşı çıkıyorum ama, sevgiler :)

    YanıtlaSil
  6. O.Ali : Ben Elif Şafak'ın günlük kadın programlarına bile çıktığını gördüm. Bence edebiyata yaışımıyor bunlar, para kazanma, daha fazlamkazanma isteği bence. Düşüncelerinize katılıyorum ...

    YanıtlaSil
  7. Yeni çokan kitabın sadece reklamı olmalı, tanıtımı her zaman yazar içinde zararlıdır. Ama bu zararı anlamayan yazarlar ki! bunlar bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar az sanırım okuyucu kitlesi yada tanıtımını görsel ve yazılı basında çokca ele alınması ve neredeyse kitabın tamamı hakkında bilgi verilmesi zararlı. Şimdi olmasa bile bunu zaman gösteriecek Özlemcim.
    Ama zaman onu gerektiriyo, hani ye kürküm misali:)
    oysa tanıtımı yapılmayan ve okuyucu kitlesi olan ne kadar çok yazar var.
    Ben A.Kulin'in bütün kitaplarını okudum ama sanırım bunu okumayacağım. Tanıtımını yaparken söylediği bir-iki söz beni çok rahatsız etti. Şimdi ben o sözlere takılır güzelse bile kitaptan hiç zevk alamam.
    NUR

    YanıtlaSil
  8. Nur'cum, ben okumadım Ayşe kulin'in o sözlerini. Ye kürküm ye örneğinde çok haklısın. yeni dünya düzeni bu galiba; bir gün anlyacaklar diye umuyorum; gerçek okurun değerini.
    Sevgiyle kal ...

    YanıtlaSil
  9. Beğendim,başarılı
    Bayan olmasına rağmen bir erkeğin üstelik gay bir erkeğin duygularını bu denli başarılı aktarabilmesi..
    Bu okudugum ılk ayse kulin kıtabıydı,anlatımını da oldukca begendım,cok surukleyıcı. İki günde bitirdim.
    Diğer kitaplarını da okumayı düşünüyorum,en kısa zamanda..Hangisinden başlayım? Tavsiye ederseniz sevinirim
    Ayrıca,bir kitabı okumadan önce kitap hakkında bilgi edinmeyi ben de sevmem. Bunun için kitabı ilk önce bitirdim ve şuan internetten yorumları okuyorum :)

    Senem

    YanıtlaSil
  10. Kitabı yeni bitirdim.Gayet akıcı ve bir zamanlar tabu sayılan eşcinsellerle ilgili yaşantıları da yazıyor olması yeteneginin göstergesi. Öte yandan bölüm başalrındaki Tekin Gönenç dizeleri de çok yerine oturmuş.
    Gülderen Yarköy

    YanıtlaSil
  11. Senem : Senem'cim hiç Ayşe Kulin okumadıysan Adı Aylin, Füreya ve Nefes Nefese ile Sevdalinka önereceğim romanlarıdır. Bunları okuduktan sonra da kendiliğinden diğer romanlarını okuycaksın. Kalemini çok severim Ayşe Kulin'in. Sevgiler canım :)

    YanıtlaSil
  12. Gülderen Yarköy : Ben de tekin gönenç dizelerine hayran kaldım. Ayşe Kulin ne yazarsa okurum, çok güzel bir kalemi var. Sevgiler ...

    YanıtlaSil
  13. ilk kez bir kitabı okurken kendi kendime olumlu ya da olumsuz yorum yapamadım, önerirken de aynı,, çok değişik bir kitap beni sarıp sarmaladı,, galiba değer yargılarımızdan ötürü yorum yapmakta zorluk çekiyorum kendime ama okunması gerekir diye düşünüyorum çünkü bu kitap insanların göremediğmiz hatta insanlara konduramadığımız durumları bile açıkca göz önüne sermiş..

    YanıtlaSil
  14. Katılıyorum. Şu an okuyorum kitabı ve diyorum ki yine de tanıtımlara rağmen sürprizler var.

    Yada ben inamak istiyorum.

    Kitapkurdu anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  15. Adsız : Cesur bir kalemi vardır Ayşe Kulin'in o yüzden kitap güzel tabii. Konu şaşırtıcı, demek her insan zayıflığına yenik düşebiliyor. Ben de her insanın farklı yüzü olabileceğini düşünmüştüm okurken ...

    YanıtlaSil
  16. Oğlak Kızları : Oku bakalım Çiğdem'cim, bitince ne düşüneceksin? Paylaşırsın bizimle :)

    YanıtlaSil
  17. Oğlak Kızları : Oku bakalım Çiğdem'cim, bitince ne düşüneceksin? Paylaşırsın bizimle :)

    YanıtlaSil
  18. Oğlak Kızları : Oku bakalım Çiğdem'cim, bitince ne düşüneceksin? Paylaşırsın bizimle :)

    YanıtlaSil
  19. Merhaba,

    Sıkı bir Ayşe Kulin hayranı değilim ancak okuyup beğenmediğim kitabı olmamıştı.Taa ki "Gizli anların yolcusu" na kadar.Tanıtımını okumadan ve konusunu bilmeden aldım kitabı.Ancak çok zorlama geldi.Konu güzel ama çok dağılmış her şey, karakterleri ve tercihlerini kendileri yerine yazar savunuyor. Halbuki ki duygu duygudur bazen savunmaya bile gerek yoktur.Okuduğum için pişman olmadım ama Ayşe Kulin daha iyilerine yazarken buna gerek yoktu.Sanki bu hikaye aceleye gelmiş gibiydi.

    YanıtlaSil
  20. Merhaba, aynı görüşlerde olduğum birinin yorumunu almak ne güzel.
    Ben de okuyunca aynı duyguları düşündüm ve kitap çok sıradan yazılmış gibi geldi, ticari kaygı varmış gibi geldi. Sonunda her şey birbirine karışmış gibi geldi, ısınamadım romana ...
    Ayşe Kulin'in en sevdiğim iki romanı, adı Aylin ve Füreyya'dır bu arada.
    Sevgiyle kalın ...

    YanıtlaSil
  21. aslında bir zamandan sonra kitap cok sıkmaya basladı bır an önce biitirmek istedım zorla sonunu getırdım dıyebılırım.aslında bırcok ınsana ters dusen bır durum anlatılıyor fakat sıradanlaştırmış ayse kulin.okunması gereken bir kitp diye düşünmüyorm ama ayse kulin severler okursa diğer kitaplarının mükelliğini anlıcaklar

    YanıtlaSil
  22. En yakın zamanda okuyacagım dıgerlerını de,tesekkur ederım :)

    YanıtlaSil
  23. Kitabın ortalarındayım..sinema filmi gibi bir kitap senaryo okuyormuşum gibi okuyorum..beğendim

    YanıtlaSil
  24. Üç gündür kitabı elimden bırakamadım.Sonunda bugün bitti.Konu güzeldi,akıcı bir dille yazılmış.Teşekkürler AYŞE KULİN.

    YanıtlaSil
  25. Ayşe kulin eline sağlık, çok beğendim
    konusunuda anlatım dilinide beğendim.takip etmeye devam

    YanıtlaSil
  26. Ben Ayşe Kulini hep tarihi, geçmişte kalan zamanları yeniden canladırmak için yazdığını sanmıştım ve o kitalarını zevk alarak okumuştum. Bu kitabını bitirmek üzereyim. Ama şimdiden ön yargılarım başladı bile. Yazdıklarının dışında çok çok farklı bir konu, karakter ve kişiliğinin yansıttığı duyguları, tamamen şaşırttı beni. Başkalarına büyük bir heyecanla öneremiycem sanırım ama kitabı merakla almış bulundum. Ayrıca konu cesurca kaleme alınmış. Akıcı dili bi başka hava vermiş kitaba. Yine de emeğe saygı gerekir. Teşekkürler Ayşe Kulin.

    YanıtlaSil
  27. Kitabı, yazarının önceki kitaplarının refaransı ile konusunu hiç bilmeden alıp okudum. Evet akıcı bir dilde okunması kolay bir kitap ama unutulması da kolay bir kitap. İnsana bilgi, kültür ya da örnek alabileceği bir şey sunmuyor. Kitaptaki duyguların ifade ediliş tarzı yazarın diğer klitaplarında da beğendiğim yanıdır. Bunun dışında tavsiye eder miyim? Okunsa da olur okunmasa da. Hiç kaybınız olmaz.

    YanıtlaSil
  28. MERHABALAR
    KİTAP İLGİNÇ AYŞE KULİN' DEN FAKRKI OLMUŞ. KEŞKE AYNI KAREKTERDE KIZ OLSAYDI BORA. AYIPLAMIYORUM DIŞLAMIYORUM DA............ KARPUZ KABUĞU DÜŞÜRMEK GİBİ OLMUŞ AKLA. KİTABI ELİMDEN BIRAKAMIYORUM İLGİNÇ ADI AYLİN ÜSTÜNE KİTAP TANIMAM 1 NUMARAM HALAAA O. ÇALIŞAN BİRİ OLARAK AKŞAMDAN AKŞAMA OKUYABİLİYORUM MALUM SABAH İŞE GEÇ KALIYORUM. KEŞKE GETİRSEYDİM KİTABI KİMSE YOKKKEN 3 5 SAYFA OKURDUM. OKUMAK ÇOK GÜZEL İNSANLARA BAKIŞ ACIN DEĞİŞİYO AYAKLARIN YERE DAHA SAĞLAM BASIYO HÖŞGÖRÜLÜ OLMAYA ÇALIŞIP ANLAMAK İSTİYOSUN. AYŞE KULİN EMEĞİNE SAĞLIK İYİ Kİ VARSIN. SENİ SEVİYORUZ.

    YanıtlaSil
  29. G İZLİ
    A NLARIN
    Y OLCUSU

    İLK HARFLER YUKARDAN AŞAĞI...

    YanıtlaSil
  30. Kitabı bugün bitirdim hatta 3-4 günde bitirdim demek daha doğru yatmadan okuduğumda rüyalarıma girdi akıcı olmasına rağmen içimi daraltan bir kitaptı,o aşkın büyüsüne maalesef kaptıramadım kendimi daha çok tiksinme duygusu uyandırdı bende final ise soru işareti ilk sayfada başka son sayfada başka anlatıyor olay gecesini amacını çözemedim aralarda da tutarsızlıklar vardı kısaca sevdim diyemeyeceğim..

    YanıtlaSil
  31. Ilk defa Ayse Kulin'in bir kitabini aldim, cok övülen bir yazar oldugu icin hosuma gider sanmistim. Ama samimi olmak gerekirse, kitaptan midem bulandi. Kimsenin hayatini tercihlerini tabiki yargilamiyorum yadirgamiyorum ama cok gereksiz bi kitap olmus. Yarida biraktim az once. Bi de ustune ustluk Bora'nin kitabini da aldim. Ama bi daha Ayse Kulin okuyabilecegimi sanmiyorum. Ayse Kulin benin icin baslamadan bitmis oldu ne yazik ki :((

    YanıtlaSil