Blog Listem

5 Ekim 2010 Salı

FESLEĞEN




Kendisine ve kokusuna hayran olduğum, yaz, kış vazgeçemeyeceğim bitkilerden biri de fesleğendir.


Antalya'lıların deyimiyle '' Reyhan'' ya da ''Feslikan'.


Ülkemizde Ege ve Akdeniz yöresinde yaşayanlar da tıpkı benim gibi severler ve vazgeçemezler fesleğenden. Aslında her yerde yetişen bir bitkidir o.


Büyümesi için tarla ya da saksı fark etmez.Sadece tarlada yetişecekse eğer kendinden başka bir ot istemez.


Ana yurdu için, Güney Asya ve Hindistan derler ama iklimi ılıman olan her yerde yetişir, pek nazlı değildir yani. Ballıbabagiller familyasındandır.


Yetişkin fesleğenlerin boyları 20 ile 60 cm arasındadır. Açık yeşilden koyu yeşile değişen renkleri vardır.


Her kültüre hitap etmiş olmasından mı bilinmez pek çok dilde değişik isimleri vardır:

- Arapça : Raihan-

Çince : Lo le

- İngilizce : Sweet Basile

- Fransızca : Basilic

- Almanca : Basilikum

- Hintçe : Tulsi

- İspanyolca : Alebega

- Rusça : Dushi


Tazesi de kurutulmuşu da mükemmel kokar.


-Ne kadar doğru bilmiyorum- kapıların önüne konursa da kötü enerjiyi ve olumsuzluğu bulunduğu eve sokmadığı söylenir.


Faydaları saymakla bitmez. Biraz örnek vermek gerekirse ;


- Sakinleştirici ve yatıştırıcı özelliği vardır.

- Cildi rahatlatır ve enerji verir.

- Ağızda oluşan yaraları ve pamukçuğu onunla tedavi etmek mümkündür.

- Sivr isinek ve benzeri haşereleri bulunduğu mekana sokmaz, tıpkı kötü enerji gibi.- Kaynatılmasıyla süzülen su arı sokmalarında yaranın üzerine sürülünce ağrıyı hafifletir.- Öksürüğü keser.

- Sinirleri yatıştırır.


Faydaları bir yana hemen hemen her yemekte, tazesi ya da kurusu biraz kullanıldığında hemen yemeğin lezzetini değiştiriverir. Hangi yemeklere mi yakışır? Çorbalarda, salatalarda, makarnalarda, domateste, mantarla ve patlıcanla yapılan her yemekte, dolmanın hazırlanan içinde duruşu bambaşkadır. Sıcak yemeklere konarken dikkat edilmesi gereken bir püf nokta ise, yemeklere fesleğenin ocaktan inmeye yakın konulmasıdır.Yemekle beraber pişerse, yemeğin ısısıyla o güzelim kokusunu kaybeder.Fesleğenden bu kadar söz etmişken, yapımından ve yemesinden keyif aldığım bir salata tarifi vermek istiyorum:
MALZEMELER:
- Yarım su bardağı doğranmış yeşil zeytin, - 2 adet orta boy yeşil kabak 2 adet közlenmiş kırmızı biber, - 10 adet taze fesleğen yaprağı - Sosu için: 4 yemek kaşığı zeytinyağı 1 adet limonun suyu 1 yemek kaşığı nar ekşisi tuz.
- YAPILIŞI :
Kabakları soyup yarım cm. lik halkalar halinde doğrayarak küçük bir tencereye koyalım.


Üzerini kapatacak kadar sıcak su ekleyip tuz serpelim.


Yaklaşık 7- 8 dakika kabakları haşlayalım, kabakları süzüp servis tabağına yerleştirelim.

Üzerine kırmızı biber, yeşil zeytin ve fesleğen yaprağı dizelim.


Diğer yandan salatanın sosunu hazırlayalım, bunun için zeytinyağı, nar ekşisi, limon suyu ve tuzu bir kaseye aktarıp çırpalım.

Sonra salatanın üzerine gezdirelim.

Salatayı ılık ya da soğuk olarak servise sunalım.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder